vrijdag 6 maart 2015

Garmin 430 Tips&Tricks: De OBS functie

De OBS functie

De OBS functie in de Garmin 430 is een handig hulpmiddel bij het aanvliegen van VFR vliegvelden. Je kunt er een radiaal mee zetten op een willekeurig punt.Op die manier kun je bijvoorbeeld een extended centerline plaatsen op een vliegveld. Voor het aanvliegen van een VFR veld is dit een handige functie!

VFR approach kaartje Borkum EDWR.
We willen landen op baan 23
Voorbeeld: Stel je vliegt in slecht-zicht omstandigheden van Groningen naar Borkum EDWR.
Borkum heeft drie banen; één beton baan en twee grasbanen. Via de radio krijg je door dat baan 23 in gebruik is. Dit is een grasbaan.
We gebruiken de OBS functie om een extended centerline te plaatsen op baan 23.
Deze functie is erg handig voor situational awareness in slecht-zicht omstandigheden, of in omgevingen waar je niet bekend bent.Uitgangspunt voor het gebruik van de OBS functie is dat je een leg geactiveerd hebt. Het meest simpele is een DCT. In onderstaand plaatje hebben we voor vertrek bij EHGG een DCT ingevoerd naar EDWR.
Onderweg van EHGG naar EDWR.We horen via de radio dat baan 23 in gebruik is, en gebruiken de OBS functie om een radiaal te plaatsen.
Druk op OBS, en zet de course pointer van de OBS op de gewenste radiaal (230°):
OBS is geactiveerd, en de course pointer is op 230° (de baanrichting) gezet. We hebben nu een lijn naar vliegveld Borkum toe, met dezelfde windrichting als de baan waar we willen landen.
Heeft het vliegtuig waar je in vliegt geen gekoppelde CDI? Dan zul je een popup krijgen "Select OBS Course" en moet je de gewenste course opgeven op de G430...

Hier zitten we op downwind voor baan 23...

... en op final Borkum RWY 23

Downloaden Garmin Trainer software

Het trainen van bovenstaand voorbeeld op de Garmin 430 (of 530) doe je lekker thuis vanuit je luie stoel.
De simulator software kun je hier downloaden: Download GNS 400W/500W (WAAS) Simulator

Geen opmerkingen :

Een reactie posten