vrijdag 5 juni 2015

Dresden

In het pinksterweekend ben ik met Ingeborg naar Dresden gevlogen. Deze stad in het oosten van Duitsland is in de oorlog volledig door bombardementen verwoest. Pas na de DDR periode (begin jaren '90) is men begonnen om de stad in oude staat te herstellen. Anno 2015 is het prachtig gerestaureerd en een prima bestemming voor een weekend weg!

De IFR route was: 

EHLE
N0143F140 ARNEM1F ARNEM L620 SONEB Z841 DOMEG DCT NUDGO/N0147F160 Z858 BERDI Z21 OSKAT/N0140F120 Z21 TADUV DCT OGSEN DCT OSKAN OSKAN4B
EDDC

De route afstand bedraagt 366NM (677 KM) en met wat wind mee zouden we er 2,5 uur over doen.

Het weer voor de heenvlucht zag er goed uit. In Duitsland zouden we wel wat Towering Cumulus tegenkomen, waar we boven zouden vliegen.

Paleis het Loo bij Apeldoorn
Ik had een "request stop climb" gevraagd op FL100, maar eenmaal in Duitsland blijkt dat we toch wat hoger moeten om boven de toppen van de cumulus bewolking te blijven. We klimmen naar FL130.

In de daling naar Dresden pakken we wat ijs op. Dat is geen ramp; het nul-graden niveau ligt rond de 7000ft en we zijn toch aan het zakken.
IFR op FL130
Zicht over de stad Dresden.
De rivier Elbe kronkelt door het centrum.
Final voor baan 04 Dresden EDDC
Aftanken na de landing. 
De kinderen vinden de gekleurde bellen  fantastisch!
Muziek op de Neumarkt.

Indrukwekkend is de Frauenkirche die volledig gereconstrueerd is. Dit grapje heeft 130 miljoen Euro gekost...
Frauenkirche Dresden
Dezelfde Frauenkirche in 1985. Na de Wende begin jaren '90 wordt er gestart aan de wederopbouw.
De volgende ochtend hebben we afgesproken met Peter van het EuroGA forum. Hij is vanuit de UK met z'n TB20 naar Dresden gevlogen. We gaan een boottrip over de Elbe maken met een stoom-raderboot. Dresden heeft de grootste vloot stoom-raderboten ter wereld!

Peter en ik voor de Leipzig, een stoom-raderboot
Brug de "Blaues Wunder", uit 1893.
We varen naar Pillnitz, een mooi kasteel aan de Elbe:
Pillnitz, gezien vanaf de Elbe.
Pillnitz kasteeltuin
Pillnitz Engelse tuin
Op tweede pinksterdag deden we een Segway tour door de stad en langs de Elbe. Dit is een erg leuke manier om een omgeving te verkennen! Het rijden op een Segway heb je zo onder de knie. De maximum snelheid is ongeveer 20 km per uur. 
De gouden rijder - August de Sterke
Hofkirche Dresden
Het weer op de terugweg was interessant. De frontenkaart toont een zwak koufront op onze route. Volgens de satelliet IR beelden kan ik er niet boven vliegen. De enige optie is dan: Er door heen onder het nulgraden niveau.
De terugvlucht had ik gepland op FL070. Ik ben in de buurt van het front gezakt naar 6000ft. Daar was het +4°C. Als je in IMC vliegt heb je het risico dat je ongewild een CB in vliegt. Daarom gebruik ik de ADL120. Die toont weerradar en bliksem ontladingen.
Na takeoff in Oost-Duitsland nog prima weer.
Ongeveer een uur in deze omstandigheden gevlogen:
Regen, IMC en in- of tussen wolken.
Nadat we het front gepasseerd hadden werd het beter.
Geklommen naar FL080 om boven de wolken te vliegen.
Lekker in het zonnetje!
Wat nog vermeldenswaardig is, was de prijs voor landing/parking/handling voor twee nachten Dresden. Het totaalbedrag kwam uit op 20,34 EUR :-)

Geen opmerkingen :

Een reactie posten