maandag 3 oktober 2016

Colmar en Annecy

In augustus ben ik met mijn vriendin een weekend op pad geweest naar Frankrijk. We gingen met de PH-SET, een Piper Warrior II van Singles & Twins.


Lelystad - Colmar

De eerste vlucht was van Lelystad naar Colmar. De geplande afstand is 292NM en daar zouden we zo'n 3 uur over doen.

De ingediende route was:

EHLE
N0101F050 RENDI/N0101F050 IFR DCT SOPVI DCT ROMIN/N0108F100 DCT MODRU DCT LEDMU DCT BITBU T890 BETEX Z110 LIMGO N852 GTQ R7 STR
LFGA

We hebben deze route uiteindelijk op FL070 gevlogen.
De vlucht was rechttoe-rechtaan IFR in prima weersomstandigheden. Het had VFR ook prima gekund, maar IFR is net wat comfortabeler.


De PH-SET klaar voor vertrek

Onderweg. Dit is de Eifel in Duitsland

Hieronder het panel van de PH-SET. Old skool, maar ach, het werkt! De HSI is een slaved compass dus die hoef je niet te alignen. Geen autopilot, dus alles met de hand sturen. De Garmin 430W is WAAS capable, dus je kunt er ook LPV (precisie GPS) approaches mee vliegen.

Bij Colmar was runway 19 in gebruik en ik ging voor de visual approach. Dat is de meest efficiënte manier; je positioneert jezelf op long final en doet de nadering visueel. Ik had voor het gemak de LPV approach er bij gezet:
LPV approach RWY 19 Colmar LFGA
Geland op Colmar.
Colmar is een mooi, historisch stadje in de Elzas wat een beetje aan Venetië doet denken. Een perfecte bestemming om eens een weekend naar toe te gaan!

Colmar
Lokaal gerecht uit de Elzas
Klein Venetië 

Typisch Frans!

De volgende dag gingen we verder naar Annecy. Dit stadje ligt in de Alpen aan een bergmeer. Het vliegveld Annecy Mont Blanc Aéroport is uitvalbasis voor helicopters die de bergen in gaan. Verder veel zakenjets.


Colmar - Annecy

De geplande route was:

LFGA
N0108F100 HOC DCT BASUD Z55 ROTOS Z669 VADAR Y58 SALEV SALEV7Y
LFLP

De route was 174NM en de verwachtte vluchttijd was 1:40 uur.

Na passeren van Geneve werd ik geklaard voor de SALEV7V RNAV arrival, en kreeg ik de optie om vanaf punt COLLO de RNAV Z Rwy 04 approach te vliegen.

Ook nu weer bleek de WAAS GNS430 erg waardevol. De LPV nadering bracht ons heel stabiel tot aan het begin van de baan.Annecy is zeer de moeite waard. Je kunt er heerlijk zwemmen in het meer, of een waterfiets huren. Het centrum is enorm sfeervol met leuke restaurants en winkels.

Het uitzicht op final Rwy 04.  
De baan recht voor ons. Vanwege terrein achter de baan is de Decision Altitude van de nadering afhankelijk van het klimvermogen. Voor ons niet zo belangrijk omdat het prima weer was. 

Heerlijk zwemwater 
Er wordt gedanst op de boulevard 
Lekker buiten eten op het terras


Annecy - LelystadOmdat we op deze vlucht tailwind zouden hebben, ben ik gaan kijken of ik niet in één keer terug naar Lelystad kon vliegen. Omdat de PA28 beperkt is in de service ceiling, kon ik geen directe route vinden. Het meest gunstige wat ik kon vinden was de route zoals je links ziet (de magenta lijn). Geplande afstand: 473NM. Dit is +20% ten opzichte van de great circle distance.
De vliegtijd zou ongeveer 4 uur bedragen.

In de praktijk kun je wel wat "regelen"  als je eenmaal in de lucht zit. Zo ook op deze vlucht: Ik werd geklaard naar de Chievres CIV VOR, welke ten zuiden van Brussel ligt.
Vervolgens kreeg ik van de vriendelijke Belgische controller een radar heading die direct richting Lelystad leidde. De werkelijk gevlogen route (zwarte stippellijn op het kaartje) is dus aanmerkelijk efficiënter.

Dit was de geplande route:

LFLP
N0108F100 AMKEN/N0108F100 IFR DCT BOBSI A6 SOMDA B13 ARSIL G40 VATRI B3 CMB N874 VEKIN N873 HELEN/N0101F050 N873 TOLEN DCT OGINA
EHLE

Her en der wat buien, maar we hadden er geen last van.

Op cruising level gebeurd er niet zo veel. Dan maar een potje Yahtzeeën :-)


Geen opmerkingen :

Een reactie posten